A hulladékhelyzet tarthatatlan!

Az életünket kísérő elképesztő mennyiségű szemét már nem csak a nagyvárosok, települések közelében felhalmozódva szennyezi a környezetet, a lefolyó vizek által összegyűjtve a hulladékok elsodródnak a tengerekig, óceánokig. Ott a nehezen vagy nem lebomló műanyagok hatalmas vízfelületet borítanak be és a tengeráramlások által mozogva hömpölygő plasztik- szigeteket alkotnak. A leghatalmasabb szemét sziget a Csendes-óceánban torlódott össze Kalifornia és a Hawaii szigetek partjai között, több ezer kilométerre bármely lakott helytől. Méretét a kutatók helyszínen mért adatok és légi felvételek alapján 1,6 millió négyzetkilométer nagyságúra becsülték, ami 17-szer nagyobb, mint Magyarország területe!Szennyezett városi folyó.

A jelenlegi tendenciára épülő becslés szerint 2050-re több szemét lesz a világtengerben, mint hal.

Mivel semmi szükség arra, hogy az olyan mulandó dolgokat, mint az élelmiszerek elpusztíthatatlan műanyagba csomagoljuk, egyre nagyobb igény van a biológiailag lebomló vagy megehető csomagolóanyagok kifejlesztésére. Ilyen megoldásra példa, hogy a teafiltereket lezáró kis műanyag alkatrészt kukorica-keményítővel váltják fel.

Az úszó műanyagszemét egyre több állat pusztulását okozza

A vízben úszó, lebegő műanyagok megtévesztik az ott táplálkozó állatokat,és így akár nagyobb mennyiséget is lenyelhetnek belőle. Találtak olyan bálnatetemet, amelynek gyomrában több tucat műanyagzsák volt. A lebegő szemét a vízi emlősöket játékra csábíthatja, ám a nagyobb zsinegekbe, hálókba úgy belegabalyodhatnak, hogy az végül pusztulásukat okozza. Vannak olyan műanyagok, amelyekből a napsugárzás illetve a sós víz hatására mérgező anyagok oldódnak a vízbe. Ezek a mérgek az apróbb élőlényekre veszélyesek.


A műanyagba szorult teknős páncélja is eldeformálódott.

Csomagolási stratégiánk:
Erős fókusz, ambiciózus célok

A Henkel úttörő a fenntarthatóság előmozdításában és elkötelezett az elhivatottság életre hívásában, ambiciózus célok révén. Stratégiánk a körforgásos gazdaság koncepciója köré épül, és arra összpontosít, hogy a kör lezárására a fenntartható forrásokból származó anyagokat és az intelligens tervezést alkalmazzuk – az emberek és a bolygó javára. A Henkel fenntartható csomagolásának új stratégiai kerete a körforgásos értéklánc három kulcsfontosságú szakaszát tükrözi. A Fa PET tusfürdő-palackok 30%-ban újrahasznosított PET-ből készülnek. Ez megegyezik az új PET-anyag mintegy 200 tonna éves megtakarításával. Az újrafeldolgozott PET-műanyag szén-dioxid-kibocsátása 80%-kal alacsonyabb, mint az összehasonlítható új műanyagé. 2018 óta a teljes Fa portfolió csak biológiailag lebomló, mikroplasztik mentes összetevőket tartalmaz.

A körforgásos gazdaság felé:
Anyaghasználat újra és újra

A Henkelnél felismertük a csomagolással kapcsolatos felelősségünket, így váltunk az első, globális gyorsan fejlődő fogyasztóipari vállalattá, amely szövetségre lépett a Plastic Bank-kel. A Plastic Bank célja, hogy megállítsa a műanyaghulladék keletkezését, különös tekintettel az óceáni műanyagszennyezésre, főként azokban az országokban, ahol az újrahasznosítási rendszer nem megoldott, valamint az életkörülmények javítását is próbálja megoldani. Mindezek miatt, a Plastic Bank-kel együtt a súlyosan érintett országokban számos gyűjtőközpontot állítottunk fel, ahol az emberek be tudják cserélni az összegyűjtött műanyaghulladékot pénzre.

A partnerség részeként 2018 végéig összesen mintegy 63 tonna műanyagot gyűjtöttünk össze, majd válogattunk szét, és vittünk be az újrahasznosítási értékláncunkba – mint Social Plastic. Részben már ilyen újrahasznosított műanyagból készült a legújabb Fa Ocean Passion tusfürdőink csomagolása is.